Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ζαχάρω 18.8.2018 (Πάλλας, Σταυρόπουλος, Σάσσαλος)

Ζαχάρω 18 Αυγούστου 2018, Ν. Ηλείας
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζαχάρως, ώρα 19.30

''Η ζωή και το έργο διακεκριμένων μαθηματικών του τόπου μας''

μια επετειακή εκδήλωση με αναφορά κυρίως στους Ζαχαραίους
αλλά και σε λιγότερο γνωστούς  Ζαχαραίους μαθηματικούς .

Η πρόσκληση 



Το πρόγραμμα της εκδήλωσης 
και τα αρχεία pdf στους σχετικούς συνδέσμους

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζαχάρως
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018, ώρα 19:30
***
«Η ζωή και το έργο διακεκριμένων μαθηματικών του τόπου μας»
***
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
                       
19:00 – 19:30:  Προσέλευση
19:30 – 19:45 :  Έναρξη – Χαιρετισμοί
                              Νικόλαος Φάμελος, Δήμαρχος Ζαχάρως
                Παναγιώτης Δρούτσας, Αντιπρόεδρος Ελλ. Μαθημ. Εταιρείας (ΕΜΕ)
                             Ιωάννης Τσόπελας, Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΜΕ Ν. Ηλείας
                             Βασίλειος Φουρλής, Πρόεδρος Συλλόγου Ζαχαραίων Ολυμπίας
  
19:45 - 20:00:  «Ιππίας ο Ηλείος»  (pdf)
Παρουσίαση:   Γεώργιος Κουσινιώρης (Αντιπρόεδρος Παραρτήματος ΕΜΕ Ν. Ηλείας -
                            Γυμνασιάρχης Γυμν. Γαστούνης)

20:00 – 20:15: «Μαθηματικοί από τον τόπο μας» (pdf)
Παρουσίαση:   Θανάσης Ξένος (Καθηγητής Μαθηματικών - Συγγραφέας)

20:15 – 20:35: «Η ζωή και το έργο του Αριστείδη Πάλλα» (pdf)
Παρουσίαση:   Παναγιώτης Χρονόπουλος (Καθηγητής Μαθηματικών)

20:35 – 20:45:  Προσωπικές Μαρτυρίες: Φώτη Πάλλα (συγγενούς) &
 Ιωάννη Κερασαρίδη (μέλους ΔΣ της ΕΜΕ)
Αφήγηση:        Σοφία Λαμπροπούλου (Καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος ΔΣ της ΕΜΕ)

20:45 – 21:05:  «Η ζωή και το έργο του Ποθητού Σταυρόπουλου» (pdf)
Παρουσίαση:    Νικόλαος Λαμπρόπουλος (Δρ. Μαθηματικών, Παν/μιο Πατρών)

21:05 – 21:25:  «Τα Μαθηματικά της Ακρόπολης κατά τον Χρήστο Σάσσαλο» (pdf)
Παρουσίαση:    Σοφία Λαμπροπούλου (Καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος ΔΣ της ΕΜΕ) 

21:25 – 21:30:  Απόδοση τιμών εις μνήμην Αριστείδη Πάλλα,
                     Ποθητού Σταυρόπουλου και Χρήστου Σάσσαλου
                             Από το Παράρτημα ΕΜΕ Ν. Ηλείας «ΙΠΠΙΑΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ»
21:30 – 22:00: Βραβεύσεις των αριστευσάντων μαθητών Γ΄ Γυμνασίου και
                      Γ΄ Λυκείου του Γυμνασίου και Λυκείου Ζαχάρως
                            Από τον Σύλλογο Ζαχαραίων Ολυμπίας


Παρουσίαση προγράμματος: Βασίλειος Τασόπουλος (Καθηγητής Μαθηματικών)


Επίλογος 
Η εκδήλωση με λίγα λόγια

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) και της κηρύξεως του έτους 2018 ως Έτους Μαθηματικών για την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 στη Ζαχάρω της Ηλείας επετειακή εκδήλωση με τίτλο:

«Η ζωή και το έργο διακεκριμένων μαθηματικών του τόπου μας»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζαχάρως, ενώπιον ενός ακροατηρίου περίπου 200 ατόμων παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο σπουδαίων Ηλείων επιστημόνων εκ Ζαχάρως, οι οποίοι με την προσωπικότητά τους, το ήθος τους, το πάθος τους για τα Μαθηματικά και την αξιοθαύμαστη επιστημονική τους κατάρτιση άφησαν σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι αείμνηστοι μαθηματικοί: Αριστείδης Φ. Πάλλας (από τον μαθηματικό Παναγιώτη Χρονόπουλο), Ποθητός Γ. Σταυρόπουλος (από τον Δρα Μαθηματικών Νικόλαο Αθ. Λαμπρόπουλο), Κώστας Η. Νικολακόπουλος, Σπύρος Κ. Μισιχρόνης, Αντώνης Β. Τασόπουλος, Γιώργος Β. Τασόπουλος, Κώστας Ν. Λαμπρόπουλος, Σπύρος Α. Σπηλιόπουλος, Γεώργιος Τζαμαλούκας, Δημήτριος Καρατζάς, Γεώργιος Δούκας, Νικόλαος Γεντίμης και Πάνος Δρακόπουλος (από τον μαθηματικό και συγγραφέα Θανάση Ξένο) και ανεγνώσθησαν προσωπικές μαρτυρίες για τον Αριστείδη Πάλλα των κκ. Φώτη Πάλλα και Ιωάννη Κερασαρίδη από την Καθηγήτρια ΕΜΠ Σοφία Σπ. Λαμπροπούλου. Επίσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η πρωτότυπη εργασία του αείμνηστου μηχανικού Χρήστου Γ. Σάσσαλου πάνω στα Μαθηματικά της Ακρόπολης (από την Καθηγήτρια ΕΜΠ Σοφία Σπ. Λαμπροπούλου).

Στην έναρξη της εσπερίδας απηύθυναν χαιρετισμό οι κκ.: Νικόλαος Φάμελος, Δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Δρούτσας, Αντιπρόεδρος ΕΜΕ, Ιωάννης Τσόπελας, Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΜΕ Ν. Ηλείας «Ιππίας ο Ηλείος», Βασίλειος Φουρλής, Πρόεδρος Συλλόγου Ζαχαραίων Ολυμπίας και ανεγνώσθη χαιρετισμός του Υφυπουργού Παιδείας κου Δημητρίου Μπαξεβανάκη από τον κ. Νικόλαο Φάμελο, ενώ ο Αντιπρόεδρος Παραρτήματος ΕΜΕ Ν. Ηλείας και Γυμνασιάρχης Γυμν. Γαστούνης, κ. Γεώργιος Κουσινιώρης, παρουσίασε ομιλία για την ζωή και το έργο του Ιππία του Ηλείου.

Mετά τις παρουσιάσεις απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες εις μνήμην Αριστείδη Πάλλα, Ποθητού Σταυρόπουλου και Χρήστου Σάσσαλου για την προσφορά τους στα Μαθηματικά, στους οικείους τους, από το Παράρτημα ΕΜΕ Ν. Ηλείας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη βράβευση των αριστευσάντων μαθητών της 3ης Γυμνασίου και 3ης Λυκείου του Γυμνασίου και του Λυκείου Ζαχάρως από τον Σύλλογο Ζαχαραίων Ολυμπίας. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον κ. Βασίλειο Τασόπουλο, Καθηγητή Μαθηματικών.

Η ιστορική αυτή εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Zαχάρως, το Παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ν. Ηλείας και τον Σύλλογο Ζαχαραίων Ολυμπίας. Την Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης απάρτιζαν η κα Σοφία Σπ. Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ & Μέλος ΔΣ ΕΜΕ, ο κ. Ιωάννης Τσόπελας, Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΜΕ Ν. Ηλείας, ο κ. Νικόλαος Αθ. Λαμπρόπουλος, Δρ. Μαθηματικών & Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ζαχάρως και ο κ. Βασίλειος Φουρλής, Πρόεδρος Συλλόγου Ζαχαραίων Ολυμπίας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Λαμπροπούλου. Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία, διοργάνωση, διεξαγωγή και επιτυχία αυτής της μοναδικής επετειακής γιορτής. Μεταξύ άλλων ευχαριστεί για την απρόσκοπτη συνεργασία τον κ. Γρηγόρη Δρακόπουλο, ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου Ζαχάρως για θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, τον υπάλληλο του Δήμου Ζαχάρως κ. Παναγιώτη Δούφα, τον Αντιδήμαρχο Ζαχάρως κ. Δημήτρη Κόσυφα και την γραμματέα του Δημάρχου Ζαχάρως κα Μαρίνα Αντωνοπούλου από τον Δήμο Ζαχάρως, την κα Βάσω Δεδότση, Γραμματέα του Παραρτήματος ΕΜΕ Ν. Ηλείας, τους Παναγιώτη Χρονόπουλο, Θανάση Ν. Λαμπρόπουλο και Δήμητρα Ν. Λαμπροπούλου για την συνδρομή τους στην τεχνική υποστήριξη, καθώς και τον κ. Ανδρέα Γεωργούλια, Γενικό Γραμματέα, και τους κκ. Μάνο Μισκή και Λάμπρο Λαμπρόπουλο, μέλη ΔΣ του Συλλόγου Ζαχαραίων Ολυμπίας.

Η Επιστημονική Ομάδα απαρτιζόταν από την κα Σοφία Σπ. Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, τον κ. Νικόλαο Αθ. Λαμπρόπουλο, Δρα Μαθηματικών, και τον κ. Παναγιώτη Χρονόπουλο, μαθηματικό και δημιουργό της ιστοσελίδας``Για την αγάπη των Μαθηματικών’’. Η Επιστημονική Ομάδα ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην συλλογή στοιχείων. Συγκεκριμένα τους: Κώστα Παπαδόπουλο και Ιωάννη Κερασαρίδη, μέλη ΔΣ της ΕΜΕ, Αγγελική Χρονοπούλου, δημιουργό της ιστοσελίδας``Μαθηματικά Τετράδια’’, Θανάση Μαλαφέκα και Μαρία Γεωργούδη, υπαλλήλους ΕΜΕ, Φώτη Πάλλα, Ευγενία Παπαγεωργίου, Πανταζή Χρονόπουλο, εκλεγμένο Δήμαρχο Ζαχάρως, Γιώργο Κωνσταντάρα, Γιώργο Σταυρόπουλο και Νιόνια Σταυροπούλου, Σταύρο Φωτόπουλο, Νικόλαο Σάσσαλο, Σταύρο Κουρκουλή, Σπύρο Γεντίμη, Αδριανή Η. Νικολακοπούλου και Ηλία Κ. Νικολακόπουλο, Γιώργο Σπ. Μισιχρόνη, και Βασίλη Τασόπουλο.

Ευχαριστούμε θερμά και όλους όσοι με την παρουσία τους ετίμησαν την σημαντική αυτή γιορτή των Μαθηματικών, ιδίως αυτούς που ήλθαν από άλλα μέρη του Νομού και της Ελλάδας.

Υλικό σχετικό με την εκδήλωση θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες:

emeileias.blogspot.com
http://www.math.ntua.gr/~sofia
parmenides51.blogspot.com

Η Επιστημονική Ομάδα και η Οργανωτική Επιτροπή

Φωτογραφίες από την εκδήλωση




























 







Υστερόγραφο

Η Επιστημονική Ομάδα της εκδήλωσης συνεχίζει να συλλέγει προσωπικές μαρτυρίες για τους τιμώμενους επιστήμονες, οι οποίες παρακαλεί να αποστέλλονται στα mail:
sofia@math.ntua.gr  ή/και parmenides51@gmail.com.


Αναφορές σε άλλες ιστοσελίδες

emeileias.blogspot.com/2018/08/100-2018-18-2018-200.html
www.hms.gr/?q=node/1433

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου