Ετήσια Δελτία Πάλλα 1947-80

Βιβλιοθήκη Στοιχειωδών Μαθηματικών, Αριστείδου Φ. Πάλλα
Θέματα Δοθέντα εις τας Εισαγωγικάς Εξετάσεις των Ανωτάτων και Ανωτέρων Σχολών του Κράτους κατά το έτος ...  μετά των λύσεων

Εδώ θα ανεβάζω σταδιακά σκαναρισμένα τα Ετήσια Δελτία του Πάλλα. Από το 1947 μέχρι και το 1980 εξέδιδε ο Αριστείδης Πάλλας στο Φροντιστήριο του, το Ετήσιο Δελτίο με τα Δοθέντα Θέματα των Εισαγωγικών Εξετάσεων σε όλες τις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές (σε όλα τα μαθήματα μαζί με τις λύσεις τους). Έβγαζε ένα τεύχος ανά χρόνο και με τον τρόπο αυτό διασώθηκαν ως τις μέρες μας τα θέματα αυτά. Όποιος είναι τυχερός μπορεί να πετύχει σε κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο κάποιο τεύχος από αυτά. Αντίγραφα των Ετήσιων Δελτίων του Πάλλα χρησιμοποιώ άλλωστε κι εγώ σαν βασική πηγή για να ανεβάζω σταδιακά τα Θέματα των Εισαγωγικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά για τα έτη 1947-1980 εδώ.  Για την ψηφιακή διάσωση (σκανάρισμα) όλων των παρακάτω αρχείων (πλήν του 1969, 1970, 1973 , 1977 και 1979) ευγνωμονούμε τον Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο Νίκο Αννιτσάκη από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος έχει βοηθήσει σκανάροντας αρκετά παλία εξαντλημένα βιβλία για να διασωθούν, τα περισσότερα από τα οποία ανεβαίνουν στους Ρομαντικούς της Γεωμετρίας.
Ευχαριστώ επίσης τον Αντώνη Κυριακόπουλο και τον Κώστα Βήττα που μου δάνεισαν, τα τεύχη που δεν είχα σε έντυπη μορφή για να τα σκανάρω.

Άλλα αρχεία για τα θέματα εξετάσεων 1947-1980 ανεβαίνουν εδώ.
Αρχεία για τα θέματα εξετάσεων πριν το 1947 ανεβαίνουν εδώ.

 Συγκεντρωτικά αρχεία

Ετήσια Δελτία των 1947-1963  2500 σελίδες  (έγχρωμο)
Ετήσια Δελτία των 1964-1980 2400 σελίδες  (έγχρωμο)Προσεχώς θα ετοιμαστούν ασπρόμαυρες εκδόσεις των παραπάνω αρχείων, κατάλληλες για εκτύπωση.

Ανά έτος


https://drive.google.com/file/d/0B2qYu535vGeQZlZWYWJVdG1fLTA/view?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B2qYu535vGeQbThjZVZ6Q0xtLWs/view?usp=sharing
16 σχόλια:

 1. Με την ευκαιρία της ανάρτησης του δελτίου 1975 του Πάλλα, έχω μία ερώτηση γιά εκείνους που γνωρίζουν γεωμετρία καλύτερα από εμενα, καθότι δεν είμαι μαθηματικός αλλά ηλεκτρολόγος μηχανικός. Είχα δώσει εξετάσεις το 1975, και ένα από τα θέματα της γεωμετρίας στον πολυτεχνικό κύκλο ηταν να αποδειχθεί οτι από ενα σημείο άγεται μια και μόνο κάθετος προς επίπεδο. Πρόκειται ουσιαστικά γιά ερώτηση θεωρίας, αλλά ο Πάλλας αντί να παραπέμψει στο σχολικό βιβλίο, παραθέτει την δική του απόδειξη. Χρησιμοποιεί όμως το θεώρημα των τριών καθέτων. Είναι αυτό λογικά σωστό;
  Νομίζω ότι η ύπαρξη της καθέτου πρέπει να προηγείται του θεωρήματος των τριών καθέτων.

  Νίκος Αννιτσάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιο απλή είναι η απόδειξη με εις άτοπον απαγωγή. Έστω ότι από το σήμείο (Α) υπάρχουν περισσότερες από μία ε1 και ε2 δύο από τις καθέτους. Τότε αυτές είναι κάθετες σε κάθε ευθεία του δοθέντος επιπέδου (P) που διέρχεται από το σημείο τομής του επιπέδου με την κάθετη. Έστω ε μια από αυτές τις ευθείες του Ρ τότε για το επίπεδο που ορίζουν η ε και το Α (ένα επίπεδο ορίζεται επακριβώς από μια ευθεία και ένα σημείο εκτός αυτής) έχουμε ότι από σημείο εκτός ευθείας έχουμε περισσότερες από μια κάθετες προς την ευθεία. Αυτό αντιβαίνει το ευκλείδιο αίτημα άρα ΑΤΟΠΟ (καταλήξαμε σε υπερβολική γεωμετρία). Οπότε είναι μοναδική η κάθετος.

   Διαγραφή
 2. Τα έχω όλα. Αλλά να έρθει κάποιος να τα πάρει για σκανάρισμα. Μόνος μου δε μπορώ. Ραντεβού το Σεπτέμβρη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε για την βοήθεια, αλλά σε έντυπη μορφή τα βρίσκουμε δανεικά. Το σκανάρισμα είναι το χρονοβόρο. Αν έχετε όμως οποιαδήποτε μαθηματικά περιοδικά σε έντυπη μορφή, πλήν όσων εξέδιδε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, θα με ενδιέφερε να τα δανειστώ προκειμένου να τα σκανάρω και να τα ανεβάσω δημόσια μιας και βρίσκονται πολύ δύσκολα. Κάτι αντίστοιχο ξεκίνησα στην καρτέλα μαθηματικά περιοδικά σκανάροντας τεύχης του περιοδικού ''Ηχώ των Θετικών Επιστημών'' του Παπανικολάου. Έχω ήδη δανειστεί (όχι συνεχόμενα) τεύχη από τα μαθηματικά περιοδικά ΄΄Μαθηματικός Φάρος΄΄ του Τόγκα και ΄΄Μαθηματική Αλήθεια΄΄ του Λιβέρη, τα οποία θα ξεκινήσω να ανεβάζω από Σεπτέμβρη.

   Διαγραφή
 3. Απαντήσεις
  1. προσωρινό είναι το σφάλμα, όλα τα εικονιζόμενα αρχεία έχουν ανέβει σε μορφή pdf στο google drive με την δυνατότητα να μπορεί ο καθένας να τα κατεβάζει χωρίς κανέναν περιορισμό, δοκιμάστε αργότερα

   Διαγραφή
 4. Απαντήσεις
  1. προσεχως, σκαναρεται δύσκολα το συγκεκριμένο τεύχος γι'αυτό και καθυστέρησε τόσο

   Διαγραφή
 5. Μην ξεχάσουμε και τα θέματα του 1979 !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τελευταίο έμεινε, ούτε αυτό σκανάρεται εύκολα,
   προσεχώς λοιπον για να ολοκληρωθεί η συλλογή

   Διαγραφή
  2. μόλις ανέβηκε και το τελευταίο Δελτίο, του 1979 :)

   Διαγραφή
 6. Έχετε κάνει καταπληκτική δουλειά με προφανώς πολύ κόπο. Συγχαρητήρια και λίγο είναι. Σας ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εξαιρετική εργασία. Ότι καλύτερο υπάρχει . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Από τις σειρές των θεμάτων λείπουν τα θέματα στρατιωτικών σχολών 1981 η οποία ήταν η τελευταία χρονιά που μπήκαν οι υποψήφιοι με εξετάσεις στις σχολές κ όχι με πανελλήνιες. Ήμουν υποψήφιος κ γενικά θα συμπληρώσουν την εξαιρετική εργασία σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή