Δάσκαλοι των σχολικών μας χρόνων


Στην σελίδα αυτή θα μπορεί καθένας να γράψει όποιες όμορφες αναμνήσεις έχει από Μαθηματικούς - Δασκάλους του από το παρελθόν, κατά προτίμηση ατόμων που πέτυχε στα σχολικά του χρόνια είτε στο σχολείο είτε στο φροντιστήριο προετοιμαζόμενος για τις Εισαγωγικές \ Πανελλαδικές  Εξετάσεις.  Ο σκοπός είναι να διασωθούν έστω κι έτσι αναμνήσεις άλλων εποχών και να μάθουμε περισσότερα για μερικά ονόματα που τα βλέπουμε μόνο γραμμένα σε βιβλία εμείς οι υπόλοιποι που είτε γεννηθήκαμε σε άλλη εποχή είτε γεννηθήκαμε στην εποχή που έζησαν αυτοί αλλά δεν συναντήθηκαν οι πορείες μας. Δεν είναι ο ο σκοπός τόσο να καταγραφεί η βιβλιογραφιά καθενός όσο το να ακούσουμε τον εκάστοτε μαθητή του να μας περιγράφει ο,τι θα ήθελε, όπως θυμάται τον Δάσκαλό του,  ό,τι συγκράτησε στην μνήμη του μετά από χρόνια και το θεωρεί άξιο αναφοράς. Άλλωστε η περιγραφή από πρώτο χέρι, από τους μαθητές τους είναι πιο ζωντανή και πιο ιδιαίτερη από περιγραφές άλλων που τους συναντούσαν μόνο εκτός σχολικής αίθουσας.
Με τον καιρό θα ανέβει και φωτογραφικό υλικό θρύλων του παρελθόντος. Όποιος μπορεί να συνεισφέρει έστω και με φωτογραφίες, ας επικονωνήσει με το email parmenides51 παπάκι gmail.com .Ας δούμε και μερικά άρθρα μερικών μεγάλων Δασκάλων:

Μαντάς Ιωάννης

πηγή:
Παυλάκης Άρης

Χρήστος Τσιγαρίδας, Μαθηματικός Δάσκαλός Φροντιστής, 
Λαμία  (1917-1997)

Διαβάστε για την ζωή και το έργο του εδώ. (πηγή)Δείτε 125 ασκήσεις του σε
 έγχρωμο αρχείο και
 ασπρόμαυρο αρχείο
(βελτιωμένα αρχεία pdf, επεξεργασμένα από το αρχείο που πρωτοανέβηκε εδώ .)


Υ.Γ.1.  Καλύτερα οι γνώμες στην παρούσα καρτέλα να είναι επώνυμες. (Ο καθένας μπορεί να σχολιάσει με την επιλογή ''Ανώνυμος'' και στο τέλος του κειμένου του αν επιθυμεί, αναφέρει το ονοματεπώνυμό του. Πατώντας ''προεπισκόπηση'' μπορεί να τσεκάρει και να βελτιώσει \ διορθώσει εκφράσεις πριν δημοσιευτούν.)
Υ.Γ.2.  Βιβλιογραφίες γνωστών μαθηματικών συγκεντρώνονται εδώ.
Υ.Γ.3.  Βιογραφίες γνωστών μαθηματικών συγκεντρώνονται εδώ.

3 σχόλια:

 1. ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ι.ΛΙΒΕΡΗΣ

  Θα προσπαθήσω σε λίγες γραμμές να περιγράψω έναν χαρισματικό Δάσκαλο με

  Μαθηματική παιδεία και γνώση της διδακτικής των μαθηματικών.

  Φιλικός στούς μαθητές του δίδασκε με ευχάριστο τρόπο που δεν ήθελες να τελειώσει.

  Κάθε σχήμα του στον πίνακα είχε ακρίβεια και το συμπλήρωνε ενω σχολίαζε τις λεπτομέρειες .

  Γοητευμένος και επηρεασμένος απο τους Γάλλους μαθηματικούς.

  Συχνά αναφερόταν στους καθηγητές του Πολυτεχνείου της εποχής του Φ.Βασιλείου Ν.Κρητικό και Θ. Βαρόπουλο καθώς και στον συνεργάτη του Ι.Ιωαννίδη.

  Συγγραφέας πολλών μαθηματικών βιβλίων.
  Η αγάπη που είχε για την Γεωμετρία ήταν η αιτία να μας χαρίσει δυο εξαίρετα βιβλία

  Γεωμετρίας του επιπέδου γραμμένα απο τον ίδιο και 3 βιβλία Γεωμετρίας του χώρου σε
  συνεργασία με τον Ι.Ιωαννίδη.

  Εκδότης του περιοδικού ''ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ'' για το οποίο έλεγε ''Οτι είναι το περιοδικόν που καθοδηγεί αποτελεσματικά τους υποψήφιους των θετικών επιστημών''.

  Με ευγνωμοσύνη αναφέρομαι στο όνομά του παρόλο που τον γνώρισα για ένα χρόνο μόνο ως μαθητής της Γ' Λυκείου (1963).

  Μιχάλης Β.Χορταρίδης
  Καθηγητής Μαθηματικών


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως υπάρχει ανηρτημενο
  λυσάρι Άλγεβρας ΝΣακελλαριου,εκδ1978;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ πέτυχα τον Ιωάννη Μαντά το 89-90 στο φροντιστήριο που διατηρούσε στην οδό Σολομού στο κέντρο της Αθήνας. Επηρεαζόμενος από το όνομα και την τάση της εποχής για τα κεντρικά φροντηστίριαα έπεσα στην παγίδα. Δεν ξέρω αν ήταν καλός πριν και την ιστορία που είχε γράψει αλλά εγώ είδα έναν αδιάφορο καθηγητή με δεικτική συμπεριφορά σε αυτούς που δεν ήταν ήδη καλοί, ίσως λίγο κουρασμένο και εκνευρισμένο και κυρίως φραγκοφονιά. Θυμάμαι που το καλοκαίρι του '89 μας στοίβαζε σε ένα μικρό αμφιθέατρο 30 και 40 άτομα για μάθημα που υποτίθεται ότι πληρώναμε για το πολύ 10. Ζώα κι εμείς δε είπαμε τίποτα στους γονείς μας. Επέβαλε την αγορά των βιβλίων του που τα πέρναμε σε σακούλες απορριμάτων στοίβες ολόκληρες χωρίς να έχει ενημερώσει τους γονείς εκ των προτέρων για αυτό το μεγάλο έξοδο. Τσουβαλιασμένοι καλοί, μέτριοι και κακοί μαζί στα ίδια τμήματα με την ίδια αντιμετώπιση. "Πάρτε 30 ασκήσεις..." μας έλεγε... Είναι δυνατόν; Απογοητευόσουνα και τα παράταγες.
  Καθαρό απρόσωπο εμπόριο έκανε ο τύπος εκμεταλλευόμενος το όνομά του και είχα ξενερώσει πολύ και φυσικά την έκανα. Πήγα στο φροντιστήριο της γειτονιάς μου και όλα καλά. Πολύ κακή εντύπωση. Λυπάμαι που αυτό τον άνθρωπο τον μνημονεύουν σαν "Δάσκαλο". Σαν έμπορα και κακής ποιότητας ίσως. Τουλάχιστον από ένα σημείο της καριέρας του και μετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή