προτεινόμενα βιβλία

Στην σελίδα αυτή θα προτείνονται βιβλία που σχετίζονται με Μαθηματικά, περιέχουν Μαθηματικα και έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό . Για κάθε βιβλίο θα γράφονται και δυο λόγια, τι δηλαδή τα κάνει ξεχωριστά.


Ας ξεκινήσω με το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε και στον εαυτό σας  αλλά και σε οποιονδήποτε αγαπά τα Μαθηματικά

http://www.biblionet.gr/book/141486/%CE%92%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82,_%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%9D./%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

Η αφετηρία / το θέμα
Το βιβλίο του Αρχιμήδη ''Έφοδος (Μέθοδος) των Μηχανικών Θεωρημάτων (προς Ερατοσθένη) '' είναι ένα έργο που βρέθηκε σε παλίμψηστο λίγο μετά το 1900, και πριν τον Μεσαίωνα τα ίχνη του είχαν χαθεί. Είναι το μόνο βιβλίο Ευρετικής των Αρχαίων Ελλήνων που έχει διασωθεί, και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο έβρισκε κι αποδείκνυε σε πρώτη φάση ο Αρχιμήδης θεωρήματα σχετικά με κέντρα βάρους, εμβαδά και όγκους χρησιμοποιώντας Μηχανική και τα οποία εκ των υστέρων αποδείκνυε σε άλλα του βιβλία χρησιμοποιώντας Γεωμετρία. Μόνο και μόνο η μηχανική απόδειξη που κάνει ο Αρχιμήδης για τον τετραγωνισμό παραβολικού χωρίου (το 1ο θεώρημα της Μεθόδου και το μόνο Επιπεδομετρίας του βιβλίου αυτού) αρκεί για να καταλάβουμε γιατί θεωρείται μεγαλοφυία και συγκαταλέγεται στην τριάδα των μεγαλύτερων Μαθηματικών όλων των εποχών (μαζί με Νεύτωνα και Gauss). Οι ρίζες του Ολοκληρωτικού Λογισμού τριγυρνάνε στο βιβλίο αυτό.

Η διαπραγμάτευση / ο συγγραφέας
Ο συγγραφέας Γιαννούλης Ν. Βρατσάνος είναι Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος διπλωματούχος του ΕΜΠ . Παρουσιάζει με πάρα πολλά σχήματα, σχόλια κι επεξηγήσεις το αυθεντικό κείμενο με την μετάφρασή του και σχολιάζει κριτικά την ίδια την ''Μέθοδο'' του Αρχιμήδη. Το γεγονός οτι ο ίδιος ο συγγραφέας είναι Μηχανικός φαίνεται από την ακρίβεια των συλλογισμών και την σαφήνεια των επιχειρημάτων του. Και οι πηγές του μόνο λίγες δεν είναι.  Με βασικό κορμό την Μέθοδο του Αρχιμήδη, γεμίζει ένα βιβλίο που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό του αναγνώστη. Δεν είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσε να έγραφε ο καθένας χρησιμοποιώντας την ίδια βάση αλλά είναι ένα βιβλίο που θα ήθελε να είχε γράψει ο καθένας μας. Το θεωρώ κόσμημα στο είδος του. Δυστυχώς το 2014 πέθανε και άφησε πίσω του μόνο 5 βιβλία έτοιμα και δεν πρόλαβε να ετοιμάσει το 6ο του (που θα ήταν το Αρχιμήδη ''Περι Ελικών''). Συνολικά έγραψε τα εξής (παραμφερή) βιβλία:

(2006) Αρχαία ελληνική τριγωνομετρία, εκδ. Δίαυλος
(2012) Αρχιμήδους μηχανικά Α΄ και Β΄, εκδ. Δίαυλος

Επειδή είμαστε ο,τι αφήνουμε πίσω μας, το βιβλίο που άφησε ο Βρατσάνος ''Αρχιμήδους Μηχανικά Θεωρήματα'' σε μας είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε είτε να αποκτήσουμε για μας είτε να δωρίσουμε σε όσους αγαπούν τα Μαθηματικά.

Σχετικές παραπομπές

βιογραφικά στοιχεία από την κόρη του    πηγή: www.andriakipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου