πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

Εισαγωγή
Στο παρελθόν υλοποίησα το πρόγραμμα αγωγής υγείας ''Αυτοεκτίμηση και Εξαρτήσεις'' σε μαθητές Β' ΕΠΑΛ (2012-2013), στο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου.  Το σχολικό έτος 2017- 2018 έκανα μια ανάλογη προσπάθεια μαθητές Γυμνασίου, στο 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου. Εδώ συγκέντρωσα σχετικό υλικό για  το πρόγραμμα αυτό και κυρίως για την Αυτοεκτίμηση.

Περιγραφή Προγράμματος 2017-2018
Μέθοδος καταπολέμησης των ναρκωτικών και κατ΄ επέκταση των εξαρτήσεων είναι η πρόληψη. Στον πυρήνα αυτό ετοιμάστηκε το Εκπαιδευτικό υλικό ''ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ'' το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση των μαθητών ψυχολογικά. Με βιωματικές ασκήσεις εμψύχωσης ομάδας και παιδαγωγικά παιχνίδια γίνεται μια προσπάθεια ευρύτερης κοινωνικοποίησης , ισχυροποίηση της αυτοπεποίθησης και ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των μαθητών  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ημερολόγιο Συναντήσεων 2017-2018
1η) γνωριμία ανά ζεύγη και παρουσίαση στην ομάδα, περπατήματα, αναπτήρας (με χελωνάκι)
2η) εγώ (τυχαίες ερωτήσεις), παντομίμα με ζώα
3η) μετάλλιο, εγώ (ερωτηματολόγιο)
4η) συμβόλαιο (α΄ μέρος), οικόσημο
5η) θέλω (να κάνεις αυτό), παντομίμα με επαγγέλματα, μουσικές καρέκλες
6η) πορεία ζωής, ζωγραφική
7η) ενεργητική ακρόαση, παραδείγματα
8η) σκοτεινό δωμάτιο
...

Χρήσιμο Υλικό
Στο παρελθόν το πρόγραμμα στηρίχτηκε εξολοκλήρου στο Εκπαιδευτικό Υλικό ''Στηρίζομαι στα πόδια μου'' και στο ''205 βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων'', που περιγράφονται παρακάτω.

Έστω και ένας συναδέλφος, μαθητής, γονέας ωφεληθεί από το υλικό αυτό, τότε θα έχουμε κερδίσει. 
Στηρίζομαι στα πόδια μου 
(ΔΩΡΕΑΝ σε pdf)

To 1994 στην Ιρλανδία , το Υπουργείο Παιδείας έγραψε το εξάτομο βιβλίο ''On my Own Two Feet'', που χοντρικά στόχευε με βιωματικές ασκήσεις στην αύξηση της αυτοεκτίμησης των παιδιών ώστε να μην στραφούν στην χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το 1996 μεταφράστηκε στα Ελληνικά και κυκλοφόρησε σε 8 τόμους (οι 6 πριν + 2 ξεχωριστοί με το εγχειρίδιο εκπαιδευτικού και τα φυλλάδια των μαθητών), χάρη στο ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας) και στον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Kaτά των Ναρκωτικών). Σε έντυπη μορφή υπάρχει σε διάφορα σχολεία. Ευτυχώς ψηφιοποιήθηκε εδώ και πλέον όλοι μπορούν να διαβάσουν, εκτυπώσουν, έχουν πρόσβαση σε αυτό το τρομερά χρήσιμο υλικό. Στους συνδέσμους παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε και εσείς όλο το σχετικό υλικό σκαναρισμένο .
Ζάννα Αρχοντάκη, , Δάφνη Φιλίππου: 
205 βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων 
ψυχοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας, εκπαίδευσης 
Εκδόσεις Καστανιώτη 2003


(κυκλοφορεί στο εμπόριο)Στο μισό βιβλίο υπάρχει το θεωρητικό υπόβαθρό για τις βιωματικές ασκήσεις . Στο άλλο μισό υπάρχουν ανά κατηγορία οι βιωματικές ασκήσεις με πολλές παραλλαγές, εκτιμήσεις χρόνων, πιθανές δυσκολίες, προσδοκώμενα οφέλη.Συνίσταται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου